EOTRH

EOTRH is een ziekte van het paardengebit en de afkorting staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Vrij vertaald het oplossen van de buitenste laag van de tand en het glazuur of juist een woekering van het cement, de stof waarmee de tand vastzit in de tandkas. Bij deze pijnlijke gebitsziekte worden de snijtanden van een paard aangetast. Soms zijn ook de hengsten of ruinen-tanden en de voorste kiezen aangetast.

Aantasting snijtanden

Vaak worden bij EOTRH als eerste de buitenste snijtanden aangetast, waarna de snijtanden in het midden en de binnenste snijtanden volgen. Cementwoekeringen en/of oplossing van tand is het meest herkenbare van deze gebitsziekte. Een röntgenfoto van de snijtanden laat zien welke vorm van EOTRH een rol speelt. Door de oplossing van het glazuur kunnen snijtanden los gaan zitten of uitvallen. Dit stadium van de ziekte veroorzaakt enorme pijn.

Hoe ontstaat EOTRH?

Helaas is er nog weinig bekend over de oorzaak van EOTRH, ondanks dat er veel onderzoek naar gedaan wordt. Inmiddels is wel duidelijk dat het vaker voorkomt bij (koudbloed)paarden vanaf vijftien jaar en bij ruinen en hengsten. Tien jaar geleden zijn de eerste gevallen van EOTRH als afwijking gevonden aan de snijtanden van het IJslandse paard. De ervaring leert dat bij IJslanders deze ziekte veel vaker voorkomt dan bij andere rassen.

EOTRH

Hoe herken je EOTRH?

Wanneer het stukbijten van bijvoorbeeld een appel of wortel moeizaam gaat of je paard bij het hoofdstel in doen het bit absoluut niet plezierig vindt, kan hij last van zijn gebit hebben. We raden dan ook aan om bij twijfel altijd het gebit van je paard te laten controleren door een tandarts. Het kan natuurlijk onschuldig zijn, ook bij scherpe haken of een wolfskiesje kan een paard anders reageren, maar een extra check kan natuurlijk geen kwaad!

EOTRH EOTRH

Bij de volgende symptomen kan EOTRH de oorzaak zijn:

  • De adem van je paard ruikt onaangenaam
  • Je paard kwijlt veel meer dan anders
  • Je paard heeft moeite met eten, bijvoorbeeld bij het doorbijten van een wortel/appel
  • Op de tanden van je paard zit veel meer tandsteen
  • Het tandvlees van je paard is ontstoken
  • De tanden van je paard zijn broos, zitten los of vallen eruit
  • Onder de lippen zie je verdikkingen

Om een goede EOTRH-diagnose te kunnen stellen, zijn röntgenfoto’s nodig. Zo kun je zien welke tanden in welke mate aangetast zijn.

Hoe kun je EOTRH behandelen?

Doordat er nog weinig bekend is over de oorzaak EOTRH, is ook de behandeling ervan nog lastig. Hierdoor is het (nog) niet mogelijk om deze gebitsziekte te stoppen of genezen. Enige vertraging van het ziekteproces bij beginnende EOTRH lijkt wel mogelijk te zijn met een poeder van paddenstoelenmix. Dit poeder is bij ons verkrijgbaar voor paarden die bij ons onder behandeling staan. Neem contact op voor meer informatie.

Verder kun kun je je paard natuurlijk wel zo goed mogelijk helpen en ondersteunen door het gebit regelmatig te laten reinigen en verzorgen door een tandarts. Wanneer het erg pijnlijk is, kunnen pijnstillers tijdelijk verlichting geven. Als deze pijnlijke gebitsziekte in een vergevorderd stadium is, is het trekken van de aangedane snijtanden (soms zijn dat dus alle snijtanden) vaak nog de enige optie. Paarden kunnen heel goed functioneren zonder snijtanden, zelfs het grazen van gras is geen probleem. Vaak merk je achteraf pas aan het in positieve zin veranderde gedrag van het paard, hoeveel last ze van de aangetaste tanden hadden.