Wie zijn wij?

Chantal Elzinga, Julius Peters en Xia Dochy zijn de gezichten achter Kliniek voor Paard & Gebit.

Chantal Elzinga

In 2002 kwam ik direct na mijn afstuderen aan de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht terecht in Kollum, waar ik 3 jaar heb gewerkt als dierenarts voor koeien en paarden. Om me meer toe te kunnen leggen op de paardengeneeskunde, ben ik in 2005 bij Dierenkliniek Marum aan de slag gegaan. Later is vanuit Dierenkliniek Marum, Equinoord Paardenpraktijk Marum|Drogeham ontstaan. Hierdoor konden we nog meer diersoortspecifiek gaan werken. Mijn werkzaamheden bestonden naast het reguliere werk als erkende paardendierenarts, uit de gynaecologische begeleiding van (probleem)merries, waaronder ook embryotransplantatie, het keuren van paarden voor de PROK/sport en steeds meer paardentandheelkunde.

Paardengebit steeds groter onderdeel

De laatste jaren is het behandelen van het gebit bij het paard een steeds groter onderdeel geworden van mijn dagelijkse werkzaamheden. Zowel rijtechnische gebitsproblemen als (uitgebreide) gebitsproblemen die de voeropname bij het paard belemmeren worden door mij behandeld. Naast mijn werk als paardendierenarts fokken we thuis met NWR-ponies en KWPN dressuurpaarden.

Samenwerking

Sinds 2015 werk ik samen met Julius Peters en dit heeft geresulteerd in het ontstaan van Equinoord Paard & Gebit, wat vanaf 1 juli 2017 het levenslicht zag. De specialisatie zet zich hiermee steeds verder door, om zo het paard met een gebitsprobleem zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Op 1 juli 2020 is Equinoord Paard & Gebit verhuisd naar een nieuwe locatie in Jonkersvaart. Daarmee was het ook tijd voor een nieuwe naam namelijk: Kliniek voor Paard & Gebit.

Ik ben gecertificeerd bij de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (de NVVGP). Sinds 2018 ben ik gecertificeerd bij de Academy for Equine Dentistry in Amerika, waar ik ieder jaar mijn kennis optimaliseer.

Julius Peters

Net als Chantal ben ik ook afgestudeerd als dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht, maar dan in 1981. Direct na mijn afstuderen heb ik gewerkt in een paardenpraktijk in Limburg. Deze praktijk deed toen de begeleiding op het Dienstencentrum Paardenhouderij (DPN). Met de hengsten Ramiro, Alme en Furst Ferdinand werd toen begonnen met het verzenden van vers sperma. Na enkele omzwervingen werd ik in 1987 dierenarts in de groepspraktijk te Oosterwolde. In 1988 kreeg ik de erkenning als specialist voortplanting paard en werd dit geregistreerd bij de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Interesse behandeling paardengebitten steeds groter

Door de seizoensdrukte in het voorjaar met het begeleiden van de fokmerries, kwam er in de winterperiode tijd vrij. Door bezoek aan congressen in Amerika werd mijn interesse voor de gebitsbehandelingen van paarden steeds groter. Op de industriebeurs was er qua apparatuur van alles te zien en te koop. Voorzichtig begonnen met handvijlen werd in 2000 elektrische apparatuur gekocht. Door contacten met collega gebitsverzorgers en het bijwonen van cursussen werd de kennis rond het behandelen van paardengebitten steeds groter. Acht jaar geleden hebben vier collega’s en ik de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP) opgericht. Doel van deze vereniging is om de kwaliteit van gebitsverzorging bij paarden in Nederland op een hoger niveau te tillen. Onder andere is een certificeringssysteem ontwikkeld, waarbij een kandidaat naast een theorie examen ook twee praktische examens moet afleggen. In 2016 werd dit felbegeerde certificaat behaald.

Paardentandheelkunde

Zeventien jaar later zijn de mogelijkheden sterk uitgebreid. Je kunt bijna spreken van paardentandheelkunde! We vullen gaatjes, verwijderen aangetaste kiezen bij het staande paard en hebben veel ervaring met de behandeling van diastasen (ruimtes tussen de kiezen).

In het kader van het welzijn van het paard is het erg belangrijk om jaarlijks een controle te laten uitvoeren. Graag bieden wij hiervoor onze diensten aan.

Xia Dochy

In 2018 ben ik afgestudeerd aan de universiteit van Gent met specialisatierichting paard. Na meerdere stages in het buitenland ben ik in het noorden een internship gestart bij Dierenkliniek Wolvega afdeling paard. Hier was ik verantwoordelijk voor de spoedopvang, anesthesie, veulenzorg en hospitalisatie van patiënten.

Na mijn internship ben ik aan de slag gegaan als ‘dierenarts buitenpraktijk’ bij Dierenkliniek Wolvega. Mijn werkzaamheden bestonden onder meer uit gynaecologische begeleiding van merries, uitrijden van spoedvisites en reguliere eerstelijnsvisites. De laatste jaren kwam daar steeds meer tandheelkunde bij en werd mijn interesse in dit vakgebied groter. Om deze reden heb ik de overstap gemaakt van Dierenkliniek Wolvega naar Kliniek voor Paard en Gebit, waar ik per 1 oktober 2022 start. Ik ben erkend paardendierenarts en lid van de NVVGP.