Snijtanden

Problemen aan de snijtanden komen voornamelijk voor bij het oudere paard. Je kunt hierbij denken aan te lang doorgegroeide tanden, missende tanden en verschillen in de mate van afslijting. Zo kunnen bijvoorbeeld stalondeugden zoals luchtzuigen en kribbebijten voor een afwijkende stand van de tanden zorgen. Maar ook bij jongere paarden zien we afwijkingen aan de snijtanden.

Achtergebleven melksnijtanden

Wanneer melktanden achterblijven, kan de permanente tand niet of niet op de juiste plek doorkomen. Hierdoor raakt het gebit uit balans en kunnen problemen met snijtanden ontstaan. Als een melktandje niet wisselt en de volwassen tand komt ernaast door, dan zitten er teveel snijtanden op een rij. Om problemen met de slijtage en de balans te voorkomen, is het belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te verwijderen. Als deze zogeheten persisterende melktandjes op jonge leeftijd verwijderd worden, dan wordt de ontstane ruimte moeiteloos weer opgevuld door de volwassen tanden, die naar elkaar toe groeien. Na acht maanden zie je er niets meer van. Als paarden al ouder zijn, dan is deze migratie minder en blijft er vaak een ruimte bestaan.

Persisterend melktandje

Aangeboren over- of onderbeet

Dit komt meestal voor bij mini-pony’s. Soms wordt er geprobeerd om dit te corrigeren met een beugel van speciaal draad, al dan niet gecombineerd met een bijtplaat. Ook na correctie heeft een gebit met een over- of onderbeet blijvend extra aandacht nodig. Bij een overbeet is vaak de hele bovenkaak ten opzichte van de onderkaak verschoven. Hierdoor ontstaan er haken op de voorste kiezen van de bovenkaak en op de achterste kiezen van de onderkaak.

Overbeet Onderbeet

Aangeboren gedraaide neus

Bij deze afwijking is de neus naar één kant afgebogen. Hierdoor sluiten de snijtanden niet meer goed op elkaar aan. Een gedraaide neus kan ontstaan door een afwijkende ligging in de baarmoeder. Bij een lichte afbuiging is het mogelijk om het beheersbaar te maken met behulp van regelmatige gebitsbehandeling. Een ernstige afbuiging heeft een slechte prognose.

Fractuur van de tandkas

Dit zie je vaak bij jonge paarden aan de onderkaak. Ze blijven dan bijvoorbeeld hangen in het traliewerk, waaruit ze zich met kracht losmaken.  Het is belangrijk om de tand met tandkas te redden. Het behandelen van zulke fracturen is wel een spoedgeval! De behandeling kan door de tand met chirurgisch draad vast te zetten aan de andere tanden. Vaak wordt druk van de aangetaste tand gehaald (uit occlusie) door een beetje van de tegenoverliggende tand af te vijlen. Na ongeveer zes weken kan deze draad weer verwijderd worden. Regelmatige controle van het gebit is hierna belangrijk. Hiermee kun je de afgroei van de betrokken snijtand(en) volgen en eventueel corrigeren.

Diastasen

Een veel voorkomend probleem bij het paardengebit zijn diastasen. Veelal komt bij deze afwijking ruimte tussen elementen. Het komt het vaakst voor tussen de kiezen, maar het kan ook tussen de snijtanden voorkomen. Wel zijn de problemen door diastasen bij snijtanden kleiner, omdat een paardeneigenaar deze ruimte makkelijker kan schoonhouden dan bij kiezen. Meer weten over diastasen? Lees dan verder op de informatiepagina over diastasen.

EOTRH

Deze veelvoorkomende gebitsziekte komt voornamelijk voor bij oudere (koudbloed)paarden. Bij deze ziekte worden de tanden broos, lossen ze zelfs op of vallen de tanden uit. Of de wortels van de snijtanden gaan juist heel erg woekeren, waardoor je bulten onder het tandvlees ziet zitten. Vaak zien we bij paarden met EOTRH ook veel tandsteen op de snijtanden/hoektanden zitten, maar dat is niet de oorzaak van EOTRH. Meer weten over EOTRH? Dat lees je op de informatiepagina over deze gebitsziekte.

Verkeerde stand snijtanden

Een verkeerde vorm van de snijtanden heeft natuurlijk invloed op de zijwaartse beweging van de onderkaak tijdens het kauwen. Maar wanneer deze beweging uit balans is, dan heeft dit ook effect op het inbuigen van het paard als deze onder het zadel loopt. De snijtanden kunnen verschillend standen aannemen: scheve stand, smile (glimlach) of frons. Deze standen kunnen ontstaan als gevolg van problemen met de kiezen. Het zegt dan iets over de manier waarop het paard kauwt. Deze afwijkende standen kunnen ook komen door een primair probleem aan de snijtanden, bijvoorbeeld als er één of meerdere snijtanden missen en de tegenoverliggende tanden door gaan groeien. Correctie van dergelijk afwijkende standen geeft vaak veel verbetering in het functioneren van de kaken. Een afwijkende stand van de snijtanden is dus altijd een reden voor een uitgebreide gebitsbehandeling.

Verkeerde stand snijtanden