Paardentandarts

Een goede verzorging van het gebit van je paard door een paardentandarts is een must voor een goede gezondheid. Bij Kliniek voor Paard & Gebit kun je terecht voor een uitgebreide gebitsbehandeling van je paard in Groningen, Drenthe en Friesland. Chantal Elzinga en Julius Peters zijn beide zowel erkend paardendierenarts als gecertificeerde paardentandartsen bij de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP).

Wie zijn we?

Chantal Elzinga en Julius Peters zijn de paardentandartsen bij Kliniek voor Paard & Gebit.

Chantal

“De laatste jaren is het behandelen van paardengebit een steeds groter onderdeel geworden van mijn werk. Zowel rijtechnische gebitsproblemen als gebitsproblemen die de voeropname bij het paard belemmeren behandel ik. Sinds twee jaar werk ik samen met Julius Peters en de specialisatie van paardentandarts zet zich hiermee steeds verder door. Zo kunnen paarden met een gebitsprobleem zo optimaal mogelijk geholpen worden. Ik ben gecertificeerd bij de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (de NVVGP) en ik reis ieder jaar af naar de Academy for Equine Dentistry in Amerika en hoop hier over twee jaar mijn examens af te leggen.”

Julius

“Voorzichtig begonnen met handvijlen, werd in 2000 elektrische apparatuur gekocht. Door contacten met collega gebitsverzorgers en het bijwonen van cursussen werd de kennis rond het behandelen van paardengebitten steeds groter. Acht jaar geleden hebben vier mede-paardentandartsen en ik de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP) opgericht. Zeventien jaar later zijn de mogelijkheden voor paardentandartsen sterk uitgebreid. Je kunt bijna spreken van paardentandheelkunde!”

Voor welke gebitsbehandelingen kun je bij ons terecht?

 • Behandelen van veelvoorkomende gebitsproblemen
 • Uitbalanceren van het gebit
 • Correcties bij problemen met snijtanden
 • Behandeling van beschadigde snijtanden na een trap door een ander paard of vastzitten in de voerbak of het traliewerk
 • Verwijderen van snijtanden als je paard lijdt aan EOTRH
 • Melktanden en/of melkkiezen verwijderen
 • Verwijderen van wolfskiezen onder lokale verdoving
 • Behandeling van diastasen (ruimtes tussen de kiezen)
 • Het vullen van gaatjes in snijtanden, hoektanden en/of kiezen
 • Het maken van röntgenfoto’s van het gebit
 • Het verwijderen van kiezen bij het staande paard middels moderne extractietechnieken

Werkwijze

Kliniek voor Paard & Gebit kan zowel bij je thuis in Groningen, Drenthe en Friesland of op onze behandellocatie het gebit van je paard behandelen. Je kunt er dus voor kiezen om zelf af te reizen naar onze vaste locatie, of ons bij je aan huis te laten komen.

We werken met elektrische apparatuur (CAPPS), zodat we ook op secure wijze elektrisch kunnen veilen voor een optimaal resultaat. Als paardentandarts is het gebruik van elektrische apparatuur tegenwoordig eigenlijk onmogelijk. Om het gebit van een paard zo goed mogelijk te kunnen behandelen, wordt een paard licht gesedeerd. Na iedere behandeling wordt een behandelkaart ingevuld, zodat de geschiedenis van het gebit van een paard goed is vastgelegd. Deze informatie is voor een paardentandarts onmisbaar! Lees hier meer over onze werkwijze als paardentandarts.

Afspraak maken?

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een afspraak maken? Omdat we als paardentandarts veel op pad zijn en met volle concentratie de gebitten van paarden behandelen, gaat onze voorkeur uit naar WhatsApp of e-mail. Zo kunnen we op een rustig moment contact met je opnemen om een afspraak in te plannen. Bellen mag natuurlijk ook, maar het lukt niet altijd om de telefoon aan te nemen. Via WhatsApp krijg je altijd snel reactie. Wanneer je je naam en adres in een berichtje appt, nemen wij binnen 24 uur contact met je op voor het maken van een afspraak! Ook kun je ons contactformulier invullen. Bekijk hier hoe je ons kunt bereiken!